Den hvide haj

Den hvide haj
Den hvide hajs (Carcharodon carcharias) største længde siges at være 7 meter, det vil sige, den er på størrelse med tre voksne mennesker. Dens gab kan nå op til en meter, dermed er det ikke noget problem, at bide et menneske midt over, da dens tænder jo er knivskarpe. En Hvid Haj er i gennemsnit "kun" 3-4 meter lang.
Den's skelet består af cartilage, hvilket er et stift fleksibelt materiale, som også findes på randen af mennesket's næse. Det er derfor ikke lige så hårdt som normale knogler, men er nu stadigvæk meget stivt. Da cartilage ikke efterlader fossiler, ligesom knogler, er det eneste man kan finde fra forhistoriske hajer tænderne.
Der eksisterer to grundlæggende sanser, som Den Hvide Haj besidder: en højtudviklet lugtesans og evnen til at føle elektriske felter fra andre dyr og mennesker.
Apex predator er den klasse som Den Hvide Haj hører inde under, hvilket vil sige, at den tilhører den absolutte top af fødekæden. Den kan dermed frit vælge af havet's goder og er bestemt ikke kræsen, dog er dens yndlings måltid sæler og søløver. Da den tilhører toppen af fædekæden, er dette ikke ensbetydende med, at den ikke har nogle fjender. Den værste fjende er uden tvivl mennesket, men den kan også blive angrebet af sin egen art og de berygtede dræberhvaler, spækhuggerne, som blandt andet har spist hele hvide hajer.
Klassifikation:
10 Rige: Dyr (Animalia)
Række: Rygstrengsdyr (Chordata)
Klasse: Bruskfisk (Chondrichthyes)
Orden: Tværmunde (Elasmobranchii)
Familie: Dansk navn? (Lamnidae)
Art: Carcharodon carcharias

Danske encyklopædi.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Look at other dictionaries:

  • Spækhugger — Spækhuggerne hører til tandhvalerne. De bliver også kaldt havets ulve . For de jager i flok og spiser hvad de kan fange. Faktisk er netop spækhuggeren et af de farligste rovdyr du kan møde i havet. I bugten ud for Paihia i New Zealand kan man… …   Danske encyklopædi

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”